Huiseigenaren eisen geld van Houten na komst windmolens

Trouw Anjel Punte − 29 november 2013

Tientallen huiseigenaren in Houten (Utrecht) dienen een miljoenenclaim in bij de gemeente. De onlangs geplaatste windmolens, de grootste van Nederland, zorgen voor een waardedaling van minimaal  50.000euro per huis. De totale schade wordt op 3 miljoen euro geschat.

Het is de eerste keer dat een gemeente door zoveel bewoners tegelijk wordt aangeklaagd voor het laten plaatsen van windmolens. Het bundelen van de individuele schadeclaims is een idee van het Planschade Instituut. Dat bijt zich sinds kort vast in de overlast door windmolens. Alleen als er schade wordt vergoed, ontvangen de juristen een vergoeding voor hun diensten. Bewoners van Houten zeggen dat de superwindmolens hun uitzicht ontsieren en voor een laag gebrom zorgen dat gezondheidsklachten veroorzaakt.
Ook Vereniging Eigen Huis wil een antwoord op de vraag wie de dalende woningwaarden bij windmolens opvangt. “Liefst op voorhand en niet pas achteraf zoals het nu in Houten moet”, zegt woordvoerder Manon van Essen. De vereniging is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om de schade niet bij huiseigenaren neer te leggen, maar elders te claimen.
De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) wil nog een stap verder gaan. Zij stellen dat de energieproducent – in het geval van Houten is dat Eneco – de schade moet ophoesten.
Tegelijkertijd heeft de vereniging een klacht ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het laagfrequent geluid van de turbines is volgens de NLVOW een inbreuk op vrij en ongestoord wonen. Indien de uitspraak (die wordt verwacht in 2014) dat bevestigt, zouden vrijwel alle windparken op Nederlandse bodem illegaal worden.

Een gedachte over “Huiseigenaren eisen geld van Houten na komst windmolens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *